Veelgestelde vragen

En antwoorden in 5 video’s

Extra uitleg in vijf video’s

1.
Ik heb een aflossingsvrije hypotheek. Kan ik in mijn huis blijven wonen als mijn hypotheek afloopt?
2.
Ik wil best nu al aflossen, maar hoe zit het met eventuele kosten?
3.
De einddatum is nog ver weg. Waarom zou ik nu iets doen?
4.
Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen met de overwaarde van mijn huis?
5.
Ik kan nu niets extra’s betalen. Wat kan ik dan doen?
play button

Veelgestelde vragen

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u tijdens de looptijd alleen rente. Bij de meeste hypotheekverstrekkers moet u aan het einde van de looptijd de openstaande hypotheekschuld in één keer terugbetalen. Tussentijds kunt u vaak wel een bedrag kosteloos aflossen. Bij een aantal hypotheekverstrekkers (bijvoorbeeld de Rabobank) loopt de hypotheek door en is opnieuw lenen niet nodig. Kijk naar de voorwaarden van uw hypotheek om te weten wat voor u geldt.

Kan ik mijn hypotheek verlengen?

In bepaalde gevallen kunt u het bedrag van uw hypotheek opnieuw lenen. Dit is afhankelijk van de wettelijke regels van dat moment en de regels die de hypotheekverstrekker daarvoor heeft. Daarbij is vooral belangrijk of u de maandlasten kunt betalen. Dat hangt af van uw inkomen op het moment dat u wilt verlengen. Bij een aantal hypotheekverstrekkers loopt de hypotheek door en is opnieuw lenen niet nodig. Kijk naar de voorwaarden van uw hypotheek om te weten wat voor u geldt.

Klopt het dat de hypotheekrenteaftrek na 30 jaar vervalt?

In de meeste gevallen klopt dat. Als de renteaftrek na 30 jaar vervalt, zullen uw netto hypotheeklasten omhooggaan. Dit geldt ook wanneer u een nieuwe hypotheek afsluit of als uw huidige hypotheek geen einddatum heeft.

Kan ik met de overwaarde op mijn huis een nieuwe hypotheek krijgen?

Nee. Het belangrijkste is dat u de hypotheeklasten in de toekomst kunt blijven betalen. Dit wordt bepaald zodra u een nieuwe hypotheek af wilt sluiten en is afhankelijk van de wettelijke regels van dat moment en de regels die de hypotheekverstrekker daarvoor heeft.

Ik wil mijn woning verduurzamen, is dat nog gunstig voor mijn aflossingsvrije hypotheek?

U kunt uw woning verduurzamen, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of de isolatie te verbeteren. Op korte termijn vraagt dit om extra investeringen, maar het gevolg daarvan is dat uw energielasten waarschijnlijk lager worden. Het bedrag dat u bespaart, kunt u gebruiken om af te lossen op uw hypotheek. Op lange termijn kan het dus zijn dat uw lasten omlaaggaan.

Wat gebeurt er als ik aan het einde van de looptijd mijn hypotheek niet of niet helemaal kan terugbetalen? Kan ik dan in mijn huis blijven wonen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om in uw huis te kunnen blijven wonen, zoals het geld opnieuw lenen. Of dat mogelijk is, hangt af van uw situatie op dat moment. Het is belangrijk dat u de maandlasten kunt blijven betalen. Nu alvast beginnen met aflossen of sparen om later in één keer een gedeelte af te lossen kan er ook voor zorgen dat u in uw woning kunt blijven wonen.
Bij een aantal hypotheekverstrekkers heeft de aflossingsvrije hypotheek overigens geen einddatum en loopt die gewoon door. Kijk naar de voorwaarden van uw hypotheek om te weten wat voor u geldt.

Moet ik mijn huis verkopen?

Het uitgangspunt van hypotheekverstrekkers is dat u kunt blijven wonen in uw huis. Dat betekent dat zij hun uiterste best zullen doen om te voorkomen dat u uw huis moet verkopen. Maar als u de maandlasten niet (meer) kunt betalen, kan de verkoop van uw woning het beste alternatief zijn. Uw hypotheekverstrekker zal in een dergelijke situatie altijd met u overleggen over de beste oplossing.

Ik heb geen aflossingsvrije hypotheek maar een beleggingshypotheek?

Een beleggingshypotheek is een aflossingsvrije hypotheek waar een beleggingsproduct aan gekoppeld is. Het eindbedrag van uw beleggingsverzekering wordt gebruikt om (een deel van) uw aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Bij een beleggingsverzekering is het mogelijk dat de opbrengst niet voldoende is om aan het einde van de looptijd de hypotheek terug te betalen. De hypotheekverstrekker of adviseur kijkt graag samen met u naar de betaalbaarheid van uw hypotheek op het einde van de looptijd. Zo komt u niet voor verrassingen te staan.

Ik onderneem nu geen actie, wat gebeurt er dan?

Als u nu geen actie onderneemt, gebeurt er nu (nog) niks. Het is wel aan te raden om op de hoogte te zijn van uw persoonlijke situatie. En hoe eerder u begint met het op een rij zetten van de mogelijkheden, hoe meer opties u hebt. Zo voorkomt u ook dat u aan het einde van de looptijd voor verrassingen komt te staan.

Waar vind ik de looptijd van mijn aflossingsvrije hypotheek?

De looptijd van uw hypotheek kunt u vinden in de hypotheekvoorwaarden. De meeste aflossingsvrije hypotheken hebben een looptijd van 30 jaar. Bij een aantal hypotheekverstrekkers (bijvoorbeeld de Rabobank) loopt de aflossingsvrije hypotheek gewoon door. In dat geval is er dus geen einddatum.

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek ook omzetten naar een andere hypotheekvorm?

Ja, dat kan. U kunt een aflossingsvrije hypotheek helemaal of voor een deel omzetten naar een andere hypotheekvorm, waarbij u wel aflost. Bijvoorbeeld een lineaire of annuïtaire hypotheek. Het kan zijn dat uw maandlasten omhooggaan, maar er blijft geen of minder hypotheekschuld over aan het einde van de looptijd.
Het wijzigen van uw hypotheek kan in sommige gevallen kosten met zich meebrengen. Wat voor u gunstig is, hangt af van uw persoonlijke situatie. Neemt u hiervoor contact op met uw hypotheekverstrekker of adviseur.

Waarom bestaat deze campagne?

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen niet precies weten wat er gebeurt als hun aflossingsvrije hypotheek het einde van de looptijd bereikt. Bij de meeste hypotheekverstrekkers moet dan de lening worden terugbetaald. Door op tijd in actie te komen, kunnen mogelijke problemen in de toekomst worden voorkomen. Uw hypotheekverstrekker of adviseur bekijkt graag samen met u wat er gebeurt als uw aflossingsvrije hypotheek afloopt. Dan bent u goed voorbereid voor de toekomst.

Wie is de afzender van deze campagne?

De campagne is een initiatief van de gezamenlijke banken en verzekeraars in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken, www.nvb.nl, en het Verbond van Verzekeraars, www.verzekeraars.nl.